NEMŠOVÁ: Vojaci dostali 70 nových terénnych vozidiel za takmer 4,5 milióna eur

10.09.2012 Trenčín

Nemšová 10. septembra (TASR) – Minister obrany SR Martin Glváč dnes v areáli Multifunkčnej základne Západ v Nemšovej odovzdal vojakom 70 nových terénnych automobilov Land Rover Defender. Vymenia zastarané ruské viac ako 30-ročné terénne automobily UAZ.

„Ide o prvý veľký nákup techniky, ktorý sa rezortu podarilo zrealizovať prostredníctvom organizácie NATO pre údržbu a zásobovanie NAMSA. Agentúra NAMSA využíva pri obstarávaní medzinárodné konkurenčné prostredie, vďaka čomu je možné získať od dodávateľov lepšie zmluvné podmienky a najkvalitnejšiu techniku,“ povedal Glváč na brífingu po odovzdaní vozidiel.

Ako dodal, 70 nových terénnych vozidiel je súčasťou projektu, ktorý ministerstvo rozbehlo v roku 2008. Nové vozidlá budú využívať na výcvik všetky jednotky Ozbrojených síl (OS) SR. Vojaci ich využijú v zahraničných operáciách, pri riešení krízových situácií, ale aj v prípade ekologických havárií, živelných pohrôm a pri zásahoch v ťažko dostupných terénoch.

Cena jedného automobilu spolu so špeciálnymi úpravami dosiahla takmer 64.000 eur. „Land Rovery majú upravenú nosnosť až na 3500 kilogramov, rovnako upravená je priechodnosť, brodivosť, automobil unesie na streche množstvo materiálu. Okrem Land Roverov je tu aj druhá kategória vozidiel, ktorými nahradíme staré UAZ-y. Sú to automobily značky Nissan, ktoré budeme kupovať spoločne s ministerstvom vnútra,“ doplnil náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek s tým, že do konca roka dokúpia ešte 15 Nissanov a v ďalších rokoch postupne ešte 97 Land Roverov.

Ako dodal, okrem ekonomickej efektívnosti nových Land Roverov (rozdiel v spotrebe je takmer desať litrov paliva na 100 kilometrov) je prvoradá bezpečnosť vozidla a najmä fakt, že spĺňajú všetky ekologické a bezpečnostné normy premávky po pozemných komunikáciách. Doplnil, že jeho cieľom je postupne vyradiť z OS SR všetky staré UAZ-y. Tie vyradené ponúkne ministerstvo buď samosprávam, prípadne ich odpredá iným záujemcom. Spoločne s Land Rovermi dnes minister odovzdal vojakom aj 20 kusov veľkých terénnych automobilov MAN, určených na prevoz kontajnerov. Celková cena 20-tonových automobilov sa vyšplhala na takmer 13 miliónov eur.
 

Vyberte región